Principia [Philosophiae Naturalis Principia Mathematica]

 
      

Ya da Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri, kısaca Principia olarak anılan bu kitap bilimin ve özellikler de Fizik Biliminin kutsal kitabıdır. Klasik fiziksel dünyayı yaklaşık 250 yıldır betimlemektedir.Principia hakkında genel bir fikir edinebilmemiz için bu kitabın önsözüne bir göz gezdirelim:

   Antik Çağ düşünürlerinin mekanik bilimini doğal doğal olguların araştırılmasında en önemli araç olarak görmüş olmaları, doğadışı tanımlamaları yadsıyan çağdaş bilim adamlarının da bu olguları matematik yasaları ile açıklamaya çalışmaları nedeniyle bu kitapta matematiği felsefe ile bağlantılı olarak ele almayı uygun buldum.

   Eskiler mekanik bilimini biti teori diğeri uygulamaya dayanan iki ayrı biçimde incelemişlerdir.İnsanların elleriyle oluşturdukları her şey uygulamalı mekanik alanına girer.Diğer yandan bu yoldan ortaya çıkarılan kusursuz bir doğruluk düzeyinde olamadığı için mekanik ile geometri arasında mekaniğin aleyhine bir farklılık belirmekte ve kusursuz olanın geometrik olarak tanımlanmasına karşılık bu düzeye erişmeyenler mekanik alanında yer almaktadır.Buna kusur sanatın kendisinde değil, sanatçıda aranmalıdır.Mekanik ustası yeterli titizliği gösterirse mekanik bilimi de geometrinin kusursuzluğuna sahip olacaktır, zira geometrinin temelini oluşturan doğruların ve dairelerin kusursuzluğunu tanımlayan bilim mekaniktir.

   Diğer yandan ben sanatla değil felsefeyle ilgileniyorum ve insan eliyle yapılandan çok doğanın eserlerini anlatmak amacını taşıyorum.Yerçekimi, gravitasyon, esneklik, sıvıların direnci ve benzeri diğer kuvvetlerle ilgili konulara yöneldiğim için de bu kitabı felsefenin matematiksel ilkeleri olarak sunuyorum, zira kanımca felsefenin tümü (ki bunun yıldızlı harflerle yazılması gerekir) doğadaki kuvvetlerin araştırılmasından ve bu kuvvetlerden yola çıkarak diğer olguların anlaşılmasından oluşmaktadır.

Einsten'dan bu yana fizikçiler kuvvetlerden bahsetmeyi pek sevmezler. Einstein'in da dediği gibi, bugün bu terimin kullanımı sadece alışkanlıktır ve gerçekte "kuvvet"in sözkonusu olmadığını tüm fizikçiler bilirler ve çağdaş fizikçilerin Newton'a yönelttikleri eleştirilerin temel nedeni de burdan gelmektedir.

   Newton'un Principia'sı klasik evren yasalarını yeterince anlatır, bugün Kuantum Fiziği Newton'un açıkladığı yasaların eksik yanlarını da tamamlayarak evreni tanımlama ve yorumlama konusunda epeyce ileri gitmiştir.Bu nedenlerden dolayı elbette Principia derin fizik konularına ilişkin tanımlamalarda yetersiz kalabilmektedir.

   Newton Principia'sında o ünlü Newton Yasaları olarak bilinen a)Eylemsizlik, b)F=ma ve c)Etki-Tepki yasalarını etraflıca açıklamıştır.Newton'un Principia'da ileri sürdüğü teorilerin ayrıntılarına daha fazla varmadan şunları söyleyelim: Kitapta sadece teorilere ilişkin açıklamalar değil, bunun yanı sıra gezegenelerin ve diğer gök cisimlerinin yörüngelerinin hesaplanması için gerekli tüm matematiksel değerleri de bulabilmekteyiz.Newton'dan daha sonrakiki zamanlarda yapılan deneyler de Principia'daki matematiksel değerlerin doğruluğunu ispatlar niteliktedir.

   Principia'da Kütle, değişken hareket, hareketin diferansiyel denklemleri, titreşimlerle ilgili araştırmalar kısaca klasik fiziği oluşturan hemen herşeyi bulabiliriz. Üstelik bu Newton'un büyük eserlerinden sadece biridir.Diğer eseri olan ve fiziğin geleceğini Principia'dan daha fazla etkilemiş olan Opticks'ten de biraz bahsedeceğiz.


DEVAM EDECEKTİR!..